W cyklu zajęć kulinarnych, uczyliśmy się jak robić i dekorować świąteczne pierniczki! A oto nasz przepis
składniki: 80 dag mąki 45 dag miodu 15 dag cukru (najlepiej pudru) 20 dag masła 2 jajka 2 płaskie lyżeczki sody oczyszczonej 2 przyprawy do piernika (ok. 90 g) 2 łyżeczki kakao
Masło z miodem roztapiamy na wolnym ogniu i studzimy. Na stolnicę *lub w misce* przesiewamy mąkę, mieszamy z sodą i przyprawami. Dodajemy cukier i kakao. W środku robimy dołek, wbijamy do niego jajka i wolno mieszamy. Dolewamy masło z miodem i mieszamy do momentu, aż trzeba będzie zacząć wyrabiać ciasto rękami:)
Zagniatamy, wałkujemy, podsypujemy mąką i wycinamy cienkie pierniczki. Gdy ciasteczka będą już zimne dekorujemy 🙂 trzymamy w szklanym pojemniku aby zmiękły.
Pieczemy ok. 8-10 min. w temp. 180 st